Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) ιδρύθηκε το 1984 με 5 τμήματα και με έδρα το Βόλο. Το ΠΘ έχει μία ιδιαίτερα σημαντική επίδοση στον τομέα της έρευνας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 5 καλύτερα Ελληνικά ΑΕΙ.
Το παραπάνω αποτελεί δείκτη ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού και της Έρευνας που διεξάγεται στο ΠΘ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το ΠΘ ανήκει στους 10 ελληνικούς φορείς που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη κοινοτική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα στον Ορίζοντα 2020 (Το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία για την Περίοδο 2014 -2020).
Επίσης, κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποίησε 47 Ερευνητικά συνεργατικά προγράμματα του 7ου προγράμματος πλαισίου (FP7) (2007-2013) για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, εκ των οποίων τα 10 ως συντονιστής με κοινοτική χρηματοδότηση περίπου 10 εκ. ευρώ.
Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (ΤΓΙΥΠ) ιδρύθηκε στο πλαίσιο μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην εκπαίδευση και στην έρευνα για τη στελέχωση της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα όσον αφορά στην επιστήμη της Iχθυολογίας, με την ευρεία έννοια του όρου. Το εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών που ανήκει στο παραπάνω τμήμα είναι μια καλά εδραιωμένη αδειοδοτημένη εγκατάσταση στο ΤΓΙΥΠ, με κωδικό λειτουργίας (EL-43BIO/exp-01).
Τα κύρια θέματα ενδιαφέροντος είναι η υδατοκαλλιέργεια, η διαχείριση της υγείας των ιχθύων, η ευζωία και η διατροφή μαζί με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.
Η εκπαίδευση και η κατάρτιση νέων επιστημόνων ικανών για επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία είναι ένας από τους κύριους στόχους του εργαστηρίου.
Οι καλά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων και εργαστηριακών αναλύσεων, κυρίως σε Μεσογειακά εντατικά εκτρεφόμενα είδη.
Στο εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών υπάρχει μία πλήρως εξοπλισμένη εγκατάσταση αποτελούμενη από πειραματικά ενυδρεία και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Για την ομαλή και σύννομη λειτουργία του εργαστηρίου έχουν συσταθεί όλες οι αρμόδιες επιτροπές σχετικά με θέματα βιοηθικής της έρευνας για χρήση ζώων εργαστηρίου, ενώ όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με τη σύνταξη πειραματικών πρωτοκόλλων, τη φροντίδα, τις πειραματικές διαδικασίες και τη θανάτωση των ζώων, γίνονται υπό την επίβλεψη και ευθύνη ειδικού επιστημονικού προσωπικού διαπιστευμένου από τον Ευρωπαϊκό φορέα FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations).